Cântare: 8 sfaturi esențiale pentru a face alegerea corectă

În ultimele decenii, cântarul a evoluat foarte mult, de la un simplu dispozitiv de măsurare a greutății la soluții avansate de cântărire, ambalare și chiar baze de date cu diverse tipuri de fișiere. Cântarele comerciale de azi ajută nu doar la determinarea masei mărfurilor, îndeplinește funcțiile de calculator, calculând costul produselor, imprimă etichete de preț; în centrele comerciale funcționează și în regim de autoservire și sunt utilizate, pe scară largă, în centre de distribuție a ambalajelor sau în depozite etc.

Totuși, achiziționarea unui cântar nu este, întotdeauna, un lucru atât de ușor de făcut, deoarece există multe opțiuni de parcurs. Acest ghid vă va ajuta să faceți alegerea corectă, atunci când intenționați să achiziționați un nou cântar.

1. Care este cererea dvs.?

Prima și cea mai importantă întrebare pe care trebuie să o puneți este următoarea: ce aveți nevoie să cântăriți? Oameni, cutii, paleți, vehicule, produse alimentare sau altceva? Răspunsul la această întrebare vă va ajuta să alegeți categoria potrivită. De exemplu, dacă veți avea nevoie să cântăriți oameni, veți cumpăra un cântar medical, dacă este vorba de cutii sau paleți, atunci veți căuta cântare industriale, iar dacă sunteți proprietarul unui magazin alimentar la sigur aveți nevoie și de cântare cu etichetare etc.

2. În ce scop doriți să utilizați cântarul?

După ce ați ales categoria potrivită (Pasul 1), trebuie să determinați scopul utilizării cântarului. Ca exemplu, aveți nevoie să cântăriți paleți într-un depozit. După selectarea categoriei de Cântare industriale, veți selecta o subcategorie: cântare de platformă sau de cântărire a paleților. În domeniul medical, pentru cântărirea bebelușilor într-o maternitate, alegeți Cântare medicală urmată de Cântare pentru copii.

3. Alegeți cântarul cu o capacitate potrivită

Asigurați-vă că atunci când achiziționați un cântar ați ales și capacitatea de cântărire potrivită pentru domeniul dvs. de utilizare. Întotdeauna peste estimare, niciodată sub estimare.

Dacă aveți nevoie să cântăriți produse în jur de 200 kg, alegeți un cântar cu capacitate de 300 kg. De cele mai multe ori, cântarele sunt protejate împotriva supraîncărcării și sunt testate pentru sarcină în exces, din capacitatea lor nominală. Cu toate acestea, alegerea unui cântar corespunzător vă va ajuta, pe termen lung, să vă asigurați că vă încadrați în capacitățile acestuia. Deci, s-ar putea ca anul acesta să aveți nevoie să cântăriți produse până la 200 kg, dar poate că la anul va fi necesar de 250 kg.

4. Cum determinăm Valoarea diviziunii de verificare (е) necesară?

După ce ați determinat ce capacitate aveți nevoie, nu trebuie să uitați și de Valoarea diviziunii de verificare (е). În general, cu cât este mai mare capacitatea, cu atât va crește și diviziunea.

Aceasta este adesea al doilea număr citat după capacitate. De exemplu, 30 kg x 10 g: ar fi capacitatea maximă de 30 kg care crește în pași de 10 g sau 0,01 kg pentru o vizualizare mai bună. 1500 kg x 0,5 kg ar însemna o creștere de 0,5 kg până la 1500 kg.

De menționat că unele cântare au capacități și diviziuni duale (sau chiar triple):  1500 / 3000 kg x 0,5 / 1 kg.

Un factor important este și lizibilitate. Când este necesară multă precizie, veți avea nevoie de un cântar care să aibă o lizibilitate mai bună. Cu cât afișează mai multe detalii și acestea pot fi citite mai ușor pe ecran, cu atât investiția va fi mai bună.

5. Dimensiunea platformei de cântărire

O alegere importantă este dimensiunea platformei sau a bazei. Aceasta este adesea cea mai ușoară alegere de făcut, dar aici este și cel mai ușor să greșiți. În mod ideal, atunci când achiziționați un cântar, asigurați-vă că produsul cântărit nu depășește cu mult dimensiunea platformei, indiferent de direcția sa. Nu numai că riscați să deteriorați unitatea, dar este posibil să nu puteți obține o măsurare exactă a greutății.

6. Merită să cheltuiți bani pe un cântar cu baterie încorporată?

Dacă ați stabilit locul unde va fi poziționat cântarul, deja sigur cunoașteți și dacă merită să achiziționați unul pe baza de baterii. Cu toate acestea, dacă gândiți în perspectivă, cântarele cu bateria încorporată vă permite să le utilizați atunci când nu aveți acces la rețeaua de curent electric sau în timpul unei întreruperi de curent.

Unele cântare moderne pot fi conectate la o priză, astfel încât nu va trebui să schimbați continuu bateriile. Însă, unii consideră că un cantar alimentat cu baterii este mai convenabil, mai ales dacă nu aveți acces la o sursă de alimentare în apropiere.

Bateria, în funcție de capacitatea sa, poate asigura o funcționare continuă între 4 și 120 de ore. Iar unele tipuri de cântare, cu acumulatorul încorporat, au o durată de viață de până la 2 ani. 

7. Ce intenționați să faci cu informațiile despre greutate?

Așa cum am menționat la începutul articolului, în ultimele decenii utilitatea cântarelor a evoluat. Informațiile despre greutate pot fi imprimate direct la cântar, dacă dispune de o imprimantă încorporată sau pot fi transmite unui computer prin RS-232, USB, Ethernet sau altă metodă de comunicare.

Doriți ca dispozitivul dvs. să comunice cu tableta PC prin Bluetooth? Nici o problemă. Sau poate doriți ca un cântar să se conecteze la rețeaua dvs. Wi-Fi pentru a transmite datele la un computer din cealaltă parte a clădirii sau chiar într-o altă țară? Din nou, pentru cântarele disponibile la moment la noi pe piață, nu este nici o problemă.

8. Ce oferă certificarea echipamentului de cântărire?

Certificarea cântarelor implică o verificare a stării de funcționare a fiecărui dispozitiv. În laboratoarele de metrologie, se verifică fiabilitatea și siguranța componentelor electronice, respectarea normelor erorilor în măsurarea masei și a altor parametri tehnici. Vă atenționăm că este obligatoriu să cumpărați cântare certificate metrologic, în cazul în care le utilizați într-un proces de vânzare a produselor, ce implică stabilirea prețului în funcție de greutatea produsului. Totodată, producătorii sunt orientați pe echipamente cu o durată lungă de viață și, prin urmare, sunt interesați de fiabilitatea produselor.

Cu toate acestea, atunci când cumpărați echipamente de cântărire, prețul este, de asemenea, un factor important, de aceea este necesar să selectați un dispozitiv specific în funcție de suma de bani disponibilă. Principalul lucru este că cântarul poate determina masa tuturor produselor care sunt furnizate și vândute în magazin.

Sperăm că acest articol să vă ghideze în achiziționarea unui cântar potrivit. Iar pentru a lua cea mai bună decizie, specialiștii noștri vă stau la dispoziție pentru a alege cântarul compatibil cu afacerea dvs. Accesați www.melitax.md sau sunați la 022 90 90 50!